2

Lihtne harjumus, mis aitab hoiduda liialdustest ja ennetada isusid

Kas sul on vahel raske panna vastu mõnele ahvatlevale palale – olgu see ülearune grill-lihapala või „veel üks väike koogitükk“? Põhjusi selleks võib olla erinevaid ja kindlasti väärivad need pikemat käsitlemist edaspidi, Siiski on üks lihtne nipp, mis aitab paremini hoiduda liialdustest ja ka erinevaid isusid ennetada – veendu, et sinu toidulaual on piisavalt köögi- ja puuvilju ning marju. Miks? Põhjus on väga lihtne.

Teada on, et head enesetunnet ja tervist toetab kõige paremini menüü, milles on rikkalikult erinevat taimset toitu, sealhulgas erinevatest kehale vajalikest toitainetest kubisevaid köögivilju, puuvilju ja marju. Sageli jääb aga märkamata, et kui keha on toitainetega kenasti varustatud, jäävad vähemaks ka erinevad isud ning lisaks ei teki enam tahtmist liialdada ka raskema toidu või maiustega, sest erinevate viljade toel saab kõht ka lihtsalt kiiremini täis.

Kui palju on piisavalt?

Sageli on räägitud, et päevas tuleks süüa viis peotäit puu- ja köögivilju, kuid selleks, et saada piisavalt erinevaid vajalikke mikrotoitaineid ning ennetada ka mitmeid levinud kroonilisi haigusi, on soovitav süüa iga päev 700-1000 grammi köögivilju, puuvilju ja marju.

See kogus võib esmapilgul näida suurena, kuid teades, et ainuüksi üks suurem õun või tomat kaalub 150-200 grammi ja üks keskmine porgand või väike kausike marju umbes 100 grammi, ei näigi ühe kilo kokkusaamine päeva jooksul enam nii võimatu. Poole taldriku jagu salatit või köögiviljahautist võib koostisosadest olenevalt kaaluda 200-400 grammi ning supitaldrikussegi mahub köögivilju üksjagu… Hmm, hakkab näima, et ühe kilo erinevate viljade söömine ühes päevas on igati tehtav, kas pole?

Selleks, et erinevad viljad pakuksid lisaks kõhu täitmisele ka võimalikult laia ja tasakaalus valikut erinevatest toitainetest, tuleks päeva jooksul süüa võimalikult erinevaid vilju ja suurema osa neist peaksid moodustama köögiviljad. Puuviljadega tasub mõistlikku piiri pidada just suhteliselt suurema (loodusliku) suhkrusisalduse tõttu ning, kui piirduda mõne puuviljaga päevas, jääb lahkelt ruumi ka erinevatele maitsvatele köögiviljadele.

Saab ka köögikaaluta

Puu- ja köögiviljade piisavuse hindamiseks ei ole sugugi vajalik asuda neid kaaluma. Selleks on sootuks lihtsamad võtteid, mida järgides võid olla kindel, et päevane soovitus on kenasti täidetud:

  • Lisa köögivilju-puuvilju-marju igasse toidukorda ja vahepalasse. Nii sobivad hommikusele pudrule marjad ja peotäis värskeid köögivilju istub hästi võileiva juurde. Vahepalaks sobivad hästi õunad-pirnid-marjad, smuuti, kerge köögivilja- või puuviljasalat. Lõuna- ja õhtueine juures aga pea meeles taldrikureeglit ja ära unusta kasutada köögivilju ka erinevates suppides, hautistes, risotodes, orsotodes jne.
  • Kasuta toidu maitsestamiseks erinevaid maitseürte ja idusid/võrseid. Roheline sibul, till, petersell, basiilik, pune, tüümian ja teised ürdid, idud ning võrsed lisavad toidule maitsesügavuse ja värskuse kõrval ka tubli annuse erinevaid vitamiine ja mineraalaineid.
  • Kui märkad päeva teises pooles, et köögivilju-puuvilju-marju on saanud vähevõitu, ei ole veel hilja – pista põske mõni porgandid või surista endale üks marjasmuuti, ning oled juba teinud suure sammu enda heaks. Ja iga samm loeb!
  • Pea meeles vikerkaarepõhimõtet – püüa igasse päeva lisada võimalikult erinevaid ja erivärvilisi vilju, sest just nii saad viljadest ka kõige suurema valiku kasulikke toitaineid. Silmailust rääkimata!